Meserii

Desen cu 2 ăersoane cu spatele care lucrează la un perete pe care au făcut un colaj cu diverse date și opersoană lângă care stă jos și notează pe un caiet.

După ce am analizat practici din alte țări și informații primite de la instituții românești, după ce am strâns date din interviuri și focus grupuri, am propus o serie de meserii pe care să le analizăm în profunzime pentru a da startul unui exercițiu ce ar putea fi aplicat și în alte cazuri.

Am încercat să păstrăm un echilibru între joburile care necesită studii superioare și cele pentru care e suficientă o pregătire medie. Cu toate acestea, meseriile care necesită studii de licență sau masterat predomină, pentru că suntem de părere că sunt subreprezentate în momentul de față.

Am supus apoi aceste propuneri la vot, atât în cadrul echipei, cât și al comunității AMAis.

Am ținut cont de mai multe criterii, precum:

• Nivelul veniturilor pe care le-ar obține un nevăzător făcând respectivă meserie;
• Gradul de dificultate practică al taskurilor pe care le presupune, din perspectiva unui nevăzător;
• Nevoile legate de accesibilizare tehnologică și de mobilitate pe care le presupune acest tip de job;
• Beneficiile ce țin de integrare socială aduse de respectivul job;
• Oportunități de angajare.

 

Pentru fiecare dintre ele am studiat accesibilitatea din perspectiva resursei umane, a tehnologiei și a spațiului fizic / arhitecturii. Cele trei abordări sunt complementare pentru a crea un mediu incluziv.

Am propus, pe baza lor, 9 meserii. Aceasta nu este o încercare de a crea o listă exhaustivă a meseriilor persoanelor cu deficiențe de vedere, ci mai degrabă un exercițiu de a identifica cât mai multe meserii pe care nevăzătorii le pot face și de a le oferi și altora modelul după care pot obține aceste informații:

Scrie-ne despre alte meserii pe care

nevăzătorii le pot face

Scrie-ne pe Whatsapp!
Sari la conținut